martes, 13 de marzo de 2012


Ensenyament de qualitat? I perquè no polítics de qualitat?

En resposta a les paraules del Sr Alcalde de Vinaròs, Juan Bautista Juan, publicades a la premsa local la passada setmana.

Sr Alcalde:

Com a professor de secundària no puc menys que sentir-me ofès quan llegeixo l’escrit sobre “calidad en la enseñanza” amb el que ens va obsequiar fa uns dies; i m’ofenc perquè en aquest escrit amaga vostè informació, en alguns casos, o menteix directament, que és pitjor, en d’altres.

Comença parlant sobre tornar l’autoritat als mestres i professors, i en això evidentment estarem d’acord. El dubte que tinc és que, si a part de recordar-nos com és d’important la nostra tasca, tenen pensada alguna mesura concreta. Perquè fa deu anys que treballo a l’ensenyament, i d’aquest tema se’n parla periòdicament, però a part de bones paraules no he vist cap gest pràctic en aquest sentit; ans el contrari, cada vegada apareixen més lleis per reforçar drets d’alumnes i pares, però en absolut mesures que reforcen la nostra autoritat.

A continuació ve el tema recurrent de les nostres retribucions; segons el seu l’article, ens estem queixant perquè hem perdut 51€ al mes, una insignificança, pel que sembla. Per algun motiu que se m’escapa, només es fa referència a professorat que porte treballant un màxim de 6 anys al cos. En canvi, si ens referim a companys que porten 25 cursos als instituts –sí, n’hi ha que sobreviuen més de 6 anys-, llavors la retallada és de 51x4= a 204€ al mes. I aquí cal afegir la retallada del govern central ara fa un any –contra la qual també vam protestar-, i que ens treu uns 500€ de la paga extraordinària de nadal i 500€ mes de la de juny. O siga, que si en comptes d’un professor amb 6 anys, parlem d’un que porte uns quants anys més, la baixada vindria a ser d’uns 3400€ l’any, és a dir, 280€ cada mes. És clar, sense parlar dels interins, dels que també s’ha oblidat vostè, i que seran acomiadats a l’estiu i no cobraran el sou que els pertoca pels mesos de juliol i agost.

Després li toca a l’absentisme laboral, on ja no amaga informació, com fins ara, sinó que menteix directament. D’entrada cal dir que està confonent absentisme laboral amb baixes laborals, que no només no és el mateix sinó que no tenen res a veure. Però puntualització a part; de veritat ens està dient que el 27% dels professorat no va a treballar diàriament? Vol dir que a un Institut com el Leopoldo Querol o el José Vilaplana amb una plantilla de més de 90 persones, habitualment no hi van a treballar 30 professors??? De cap manera; si fos així el sistema s’hagués col·lapsat fa molt temps. I si té dades per demostrar-ho, faci-ho, perquè m’agradarà veure-les. I el que diu que no s’ha acomiadat a ningú, tampoc és cert: aquest curs es van contractar uns quants professors interins menys, 1700 aproximadament. Si visqueren tots a Vinaròs correspondria a un 7% de la seua població. Que no és poc.

Finalment ve a dir-nos, directa o indirectament que som uns egoistes, per queixar-nos de perdre “51€”, davant la situació de crisi asfixiant que ens envolta. Què si em preocupen els milers d’aturats? I tant que sí. Alguns són amics i familiars. Però puc mirar-los a la cara, com diu vostè, sense cap pudor, perquè no me’n sento responsable. Cregui’m, els treballadors públics no som els responsables de la crisi. Jo sóc només un assalariat; no estic imputat en cap cas de corrupció, no he malbaratat recursos públics, no he promogut inútils obres faraòniques ni subvencionat cap event fastuós, i no m’he gastat uns diners que no eren meus i que no tenia; no tothom pot dir el mateix.

Volen un ensenyament públic de qualitat? Compte amb nosaltres. Però no és el camí augmentar el número d’alumnes per aula, reduir els programes de reforç i grups amb dificultats especials, tancar línies en valencià, nomenar càrrecs directius i inspectors a dit, acomiadar interins o baixar el sou dels docents, i anar modificant la llei d’ensenyament cada tres anys. Deixeu-nos treballar i pareu de qüestionar la nostra tasca, això ja seria un pas endavant.

I per acabar; el Sr Alcalde de Vinaròs ha de dedicar el seu temps a barallar-se amb aquells que no estan d’acord amb les mesures de la Generalitat? Segurament té temes més importants a resoldre. Ja no està a l’oposició. Governi, que és la seva tasca, agraeixi els elogis quan faci coses ben fetes, i accepti de grat les crítiques quan li les facin, que per alguna cosa seran; si més no, sortirà millor a la foto.

Xavier Fontelles
Professor d’Ensenyament Secundari



No hay comentarios:

Publicar un comentario